Even voorstellen

Vanaf mijn zevende levensjaar hebben postduiven een prominente plaats in mijn leven ingenomen. Momenteel heb ik jaarlijks 16 koppels vliegduiven en 13 koppels kweekduiven. Tijdens de vluchten worden de duiven op totaalweduwschap gespeeld. Ik speel mee op de programmavluchten. Waarbij de nadruk ligt op mooie resultaten per vlucht. Kampioenschappen zijn prachtig maar hebben geen prioriteit bij mij. Ga dan ook gewoon op vakantie al sta ik zoals afgelopen seizoen 1e Generaal aan – en onaangewezen in de club. De kweekduiven zorgen ieder jaar voor zo’n 60 jongen voor eigen gebruik en nog een flink aantal welke jaarlijks op de voorjaarsbeurs in Houten, tijdens de Nationale Dagen (Dit jaar in Nieuwegein) of aan huis worden verkocht. Alle duiven worden puur natuur gehouden. D.w.z. geen enkele medicatie en/of bijproducten om de gezondheid te verbeteren. Duiven krijgen hier 365 dagen per jaar schoon water en volle bak voer. De zeer strenge selectie op gezondheid heeft mij de laatste jaren een ploeg duiven opgeleverd die makkelijk gezond blijft, graag wil trainen en ook nog met de besten mee naar huis komt.

Naast mijn eigen duivensport zit ik reeds meer dan 25 jaar in het verenigingsbestuur van PV. Uresco’98. De laatste 20 jaar als penningmeester. Ook zit ik bijna 10 jaar in het Afdelingsbestuur van Friesland’96 o.a. als contactpersoon met de rekenaar.

Hoe het begon.

Toen ik in 1979  als zevenjarige jongen bij pake en beppe uit logeren ging, trokken de duiven van mijn oom Gosse, een jongere broer van mijn moeder, al snel mijn aandacht. Als we daar waren, was ik niet uit de hokken weg te slaan. Dat de weduwnaars volgens mijn oom rust moesten hebben, begreep ik toen nog niks van. Het duurde niet lang of ik was wekelijks bij pake en beppe om de duivenvluchten van dichtbij mee te maken. We woonden destijds in Weidum een klein plaatsje ten zuidwesten van Leeuwarden.  Dit terwijl pake en beppe in Hemelum in de zuidwesthoek  van Friesland woonden. Het kwam dan ook bijzonder goed uit dat oom Johannes ook nog thuis woonde en in Leeuwarden naar school ging. Hierdoor kon hij me vrijdags uit school mooi oppikken en dan haalden mijn ouders mij op zondag weer op. Het meegaan naar de duivenclub in Koudum op vrijdag en zaterdag was dan nog een bijkomend feestje!  Laat op bed en lekker verwend worden door de excentrieke beheerder/barman Marten Schilstra.  Gekende namen van toen: Piebe Hornstra, Wiebe Haytema, Pieter Jansma, Klaas de Vreeze, Johan de Vreeze en de broers Ate en Jurjen Hoekstra. Heb er nog veel fijne herinneringen aan. Het duurde nog tot 1981 dat ik mijn eerste duiven zelf mocht hebben van mijn ouders. Ze zaten eerst in een kwart, later in een half en uiteindelijk was het gehele fietsenhok duivenhok geworden. Toen we in de zomer van 1983 naar Deinum verhuisden, wilde ik uiteraard graag lid worden van een vereniging om mee te kunnen vliegen met mijn duiven. Mijn ouders zagen dit niet echt zitten aangezien de aanschaf van een klok binnen ons gezin een te grote uitgave zou zijn. Toen ik uiteindelijk een klok van mijn oom mocht lenen, ben ik eind 1983 lid geworden bij PV. De Stormvogels in Leeuwarden.

wordt vervolgd….